Feticid selectiv

In cazul sarcinilor multiple exista posibilitatea ca acestea sa fie discordante, adica unul dintre feti sa fie normal iar al doilea sa prezinte o malformatie majora sau o anomalie cromozomiala (de exemplu sindrom Down). In astfel de situatii, dupa diagnosticul prenatal ce confirma anomalia existenta la unul dintre feti si consilierea corecta a viitorilor parinti, se poate opta pentru feticid selectiv. Astfel se opteaza ca doar sarcina normala sa evolueze pina la termen. O situatie speciala este cea a sarcinilor multiple (de la sarcina tripla in sus, chiar hextupleti), cand riscul de a naste prematur complica serios si sever evolutia sarcinii. In astfel de situatii se poate opta pentru embrioreductie.

In cazul sarcinilor monocoriale exista posibilitatea unei complicatii TRAP (unul dintre feti este acardiac, parazitandu-l pe celalalt de la care primeste sange prin conexiunile vasculare de la nivelul placentei). Una dintre solutiile terapeutice, in aceste cazuri, este coagularea intrafetala cu LASER (click img. stanga).

In cazul sarcinilor multiple cu rang > 3 , care prezinta si sarcini monocoriale, embrioreductia (solutie de profilaxie a nasterii premature in cazul sarcinilor triple, cvadruple etc) se poate realiza prin coagularea intrafetala cu LASER.