Ecografie 3D-4D

Aceast tip de investigatie ecografica este un evident avans tehnic, realizat printr-o putere de calcul mult mai mare a noilor echipamente ecografice.
Diferenta fata de ecografia clasica (2D) este ca se realizeaza o achizitie a unui volum (nu a unui plan ca si in 2D): la un moment dat (3D – o fotografie tridimensionala), sau intr-un interval de timp (4D – un mic filmulet tridimensional).

Aceast tip de investigatie ecografica este un evident avans tehnic, realizat printr-o putere de calcul mult mai mare a noilor echipamente ecografice.
Diferenta fata de ecografia clasica (2D) este ca se realizeaza o achizitie a unui volum (nu a unui plan ca si in 2D): la un moment dat (3D – o fotografie tridimensionala), sau intr-un interval de timp (4D – un mic filmulet tridimensional).Exista mai multe modalitati de prelucrare a datelor (volumelor) achizitionate prin acest tip de investigatie:

  • Cel mai cunoscut este „rendering surface mode” – redarea suprafetelor, cu imaginile ultracunoscute ale fetei, organelor genitale, membrelor, diferitelor segmente fetale etc. Utilitatea medicala este limitata dar are un impact deosebit asupra parintilor. Momentul optim este dupa 24 saptamini (cind imaginea fetusului este mai apropiata de imaginea unui nounascut). „Frumusetea” imaginii este influentata foarte mult de pozitia fetala si de alte elemente din sacul amniotic interpuse.
  • STIC (Spatio Temporal Imaging Correlation), TUI (Tomographic Ultrasound Imaging), VCI (Volume Contrast Imaging), etc, sunt modalitati mult mai complexe de prelucrare, mai putin spectaculoase pentru pacienti, dar cu o reala utilitate medicala (mai ales in cazurile deosebite). Altfel spus, prin acest tip de „achizitie” ecografica, se pot face „investigatii imagistice” si dupa ce examinarea a fost finalizata, in vederea stabilirii/ lamuririi/ definitivarii/ sutinerii unui diagnostic.

CONCLUZIE
Ecografia 3D/4D este doar un mod de investigare ecografica (ca si 2D/B mode , M mode, Doppler pulsatil, Doppler color, Power Doppler, Tissue Doppler) – NU ESTE O CONSULTATIE ECOGRAFICA SPECIFICA
Ecografie 3D/4D – informatie onesta
Imaginea din stânga reprezinta un limfangiom (tumora de vase limfatice) localizata sub barbie – achizitie 3D