Biopsia de vilozitati coriale (CVS)
Ce este biopsia de vilozitati coriale (CVS – Chorion Villus Sampling) ?
CVS-ul este un test invaziv de diagnostic prenatal:
- se efectueaza intre 11 si 14 saptamani de sarcina.
Indicatiile efectuarii CVS sunt:
- un risc crescut la testele de screening prenatal pentru anomalii cromozomiale (sidrom Down, etc);
- in urma unui sfat genetic, (risc familial/ereditar);
- pentru diagnosticul unor boli genetice suspicionate in trimestrul 1.
CVS – reprezinta prelevarea de vilozitati choriale (zona ce formeaza placenta). Din punct de vedere al originii, placenta si copilul (dupa nastere) provin din aceleasi celule si in consecinta au acelasi bagaj cromozomial.
Cum se face CVS-ul?
- Cu sau fara anestezie locala (in functie de grosimea acului de punctie) se traverseaza peretele abdominal matern cu un ac fin pana in uter (in afara sacului gestational) si se aspira mici fragmente de tesut chorionic. Toate acestea se efectueaza sub ghidaj ecografic (obesrvindu-se in fiecare moment, pe ecranul aparatului, acul de punctie). Pentru a urmarii un filmulet cu CVS – cursuri online FMF.
- Procedura dureaza aproximativ cateva minute, dupa care se evidentiata ecografic activitatea cardiaca fetala ce certifica faptul ca fatul e OK.
Ce se poate percepe dupa efectuarea procedurii?
- In primele doua zile dupa procedura pot apare senzatii asemanatoare celor de la menstruatie (usoara senzatie de apasare, disconfort pelvin) si o mica sangerare. Toate aceste sunt obisnuite (nu influenteaza cursul sarcinii si nu necesita tratament special – la nevoie un antalgic de genul paracetamolului) si in marea majoritate a cazurilor sarcina va continua fara alte probleme.
- In cazul in care durerea este intensa, sangerarea mai abundenta sau apare febra, este indicat sa va prezentati la o evaluare medicala.
In cit timp primesc rezultatul?
- Rezultatul pentru sindromul Down si alte anomalii cromozomiale majore este obisnuit disponibil dupa 3 zile (prin Qf-PCR). Rezultatul pentru o serie de anomalii cromozomiale rare se primeste dupa 2 saptamini. De regula daca avem la dispozitie datele dvs. va vom contacta in momentul cind ajung rezultatele de la laboratorul de genetica medicala.
Aceasta procedura trebuie repetata?
- In aproximativ 1% din cazuri exista sansa unui rezultat nesatisfacator sau neinterpretabil, situatie care poate indica repetarea testarii (cel mai frecvent dupa 16 saptamani prin amniocenteza).
Care sunt riscurile asociate CVS?
- Riscul de avort dupa CVS este in jur de 1%, asemanator cu cel dupa amniocentreza efectuata dupa 16 saptamani. Daca avortul este provocat de procedura acesta se va produce pana in aproximativ 5 zile de la efectuarea CVS.
- Unele studii au aratat ca efectuarea CVS inainte de 10 saptamani se asociaza cu un risc mic de anomalii ale membrelor/degetelor copilului. Acesta este motivul pentru care nu se efectueaza CVS inainte de 11 saptamani.
- In conditii normale de asepsie riscul de infectie prin CVS este de 1-700/1-1000 de cazuri, motiv pentru care nu este obligatorie, obisnuit, antibioprofilaxia.
- In cazul in care aveti grupul de singe Rh negativ va fi nevoie dupa CVS de administrarea de ser antiRh, in vederea profilaxiei izoimunizarii Rh.