Ecocardiografia fetală
O examinare detaliata a inimii fetale si a conexiunilor sale vasculare este optim de efectuat la aproximativ 20-22 saptamini.
- Se recomanda in special gravidelor cu istoric familial de anomalii cardiace, daca a fost descoperita la screeningul de prim trimestru (12 saptamini) o translucenta nuchala (NT) crecuta, este prezent diabetul matern, viitoarea mama utilizeaza un tratamernt cronic cu antiepileptice, litiu, consumul drogurilor, etc . La acest grup cu risc se poate efectua ecocardiografia fetala si mai repede, la 14-16 saptamini. Oricum toate aceste situatii nu sunt prezente decit la aproximativ o treime dintre copii cu anomalii cardiace congernitale.
- Malformatiile cardiace sunt cele mai frecvente malformatii congenitale la om (aproape 40% din total) cu o incidenta de 5-10 la mia de nounascuti. Anomaliile cardiace sunt pe primele locuri ca si cauza de mortalitate perinatala in tarile civilizate (in Romania din pacate pe primul loc sunt infectiile).
In concluzie, orice sarcina trebuie considerata, pina la proba contrarie, ca fiind cu o posibila malformatie cardiaca fetala si, de aceea, se indica de rutina efectuarea ecocardiografiei fetale.